Najlepsze białko po treningu siłowym
Nie ma lepszego momentu do spożycia białka niż tuż po treningu. Sportowcy od zawsze zastanawiają się, które białka najlepiej poprawią ich osiągnięcia. W końcu złej jakości suplementy oznaczają, że tylko zmarnowali swój czas i nie zbudują mięśni. Które białko po treningu faktycznie jest najlepsze?
Rodzaje białek na rynku
Praktycznie co roku sportowcy spotykają jakieś nowe odmiany białek. Nie zawsze jednak mają czas testować wszystkie. Czasami jednak warto zrezygnować ze starych przyzwyczajeń. Dalej czołowe miejsca sprzedaży zajmują białka serwatkowe. Dostarczają one najwięcej aminokwasów, co szczególnie przydaje się po treningu. Zachowują jednocześnie pełen aminogram.
Istnieje jednak spora liczba osób, które nie tolerują laktozy i potrzebują alternatyw. Hitem ostatnich paru lat są białka roślinne:
- sojowe
- oparte na fasoli
- ryżowe
- konopne
Przy odpowiednim wysiłku takie białka po treningu np. ze Świata Supli mogą być prawie tak samo efektywne jak białka oparte na mleku krowim.
Które białko wybrać najlepiej?
Jeżeli sportowiec nie ma dylematów dotyczących laktozy czy światopoglądu: powinien wybrać białko serwatkowe. Jest ono najlepiej przyswajalne przez człowieka, posiada najwięcej aminokwasów i stosują go najlepsi kulturyści na świecie. Możemy co prawda używać gorszych alternatyw, ale o dziwo są one droższe ze względu na mniejszy popyt. Ważną zaletą serwatek jest ponadto smak, który nie jest tak ziemisty jak w przypadku białek opartych na roślinach. Sportowcy łączyć mogą wtedy przyjemne z pożytecznym.