Wysokobiałkowe naleśniki – jak je przygotować?
Będąc na diecie lub też będąc osobą aktywną, należy dostarczać swojemu organizmowi odpowiednie ilości białka. Szczególnie w przypadku osób chcących zbudować masę mięśniową, dostarczanie budulca w postaci białka ma kluczowe znaczenie. Wysokobiałkowe naleśniki będą doskonałym źródłem protein. Jak je przygotować?
Naleśniki – świetna propozycja na każdą porę dnia
Niezależnie od przyzwyczajeń żywieniowych, warto włączyć do swojego jadłospisu proteinowe naleśniki. Można je jeść na śniadanie, lunch lub kolację. Dobrze sprawdzą się również jako przekąska w pracy lub na uczelni. Wysokobiałkowymi naleśnikami można w skuteczny i bardzo smaczny sposób zapewnić sobie odpowiednią ilość białka w diecie. Takie naleśniki można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Oczywiście, jeżeli zwracasz uwagę na ilość spożywanych kalorii, to powinieneś uważać na to, z jakimi dodatkami jesz takie naleśniki. W wersji słodkiej postaraj się unikać wysokokalorycznych syropów, czekolady i dżemów z dużą ilością cukrów. W przypadku wersji wytrawnej uważaj na dodatek żółtego sera, który jest nie tylko kaloryczny, ale też zawiera sporo tłuszczu.
Białkowe dodatki do ciasta na naleśniki
Na blogach kulinarnych, stronach z przepisami oraz w książkach kulinarnych, można znaleźć wiele różnych przepisów na wysokobiałkowe naleśniki. Aby uzyskać większą ilość protein, należy zadbać o to, żeby dodać do ciasta odpowiednie proteinowe składniki. Może to być odżywka białkowa, wysokobiałkowy jogurt albo skyr. Jeżeli zależy ci na tym, żeby naleśniki były nie tylko wysokobiałkowe, ale też po prostu zdrowsza, możesz zamienić mąkę pszenną, na razową.
Oprócz przygotowania wysokobiałkowego ciasta, warto zadbać również o wysokobiałkowe dodatki. Dlatego, oprócz wrzucenia skyru do ciasta, możesz wykorzystać go również jako nadzienie, np. w połączeniu ze świeżymi owocami, syropem bez cukru albo dżemem słodzonym za pomocą erytrolu lub innej bezkalorycznej substancji. Jako wysokobiałkowe nadzienie dobrze sprawdzą się też różnego rodzaju serki.